Veriga lipsa dintre primate si om Fosilele extrem de bine conservate ale unei primate care a trait in urma cu 47 milioane de ani au fost descoperite in Germania, determinandu-i pe paleontologi sa afirme ca ar putea fi o ruda apropiata a stramosului comun dintre primate si oameni, informeaza Reuters. Acesta este cel mai bine conservat schelet al unei primate preistorice, deoarece singura parte care lipseste este o bucata din picior mai jos de genunchi, iar oamenii de stiinta sustin ca aceste fosile ii vor ajuta sa afle mai multe informatii despre primele stadii de evolutie a primatelor.
Jorn Hurum, paleontologul norvegian care a coordonat echipa de cercetatori ce au analizat aceste fosile in ultimii doi ani, a declarat ca scheletul seamana cu acela al unui stramos timpuriu al omului, dar nu pare sa fie un stramos direct. "Nu avem de-a face aici cu stra-stra-stra-bunica noastra, ci mai degraba cu o stra-stra-stra-matusa", a declarat Jens Franzen de la Senckenberg Research Institute din Frankfurt, dupa ce aceasta fosila a fost expusa la New York, la American Museum of Natural History.
Primata, care avea o lungime de aproximativ 60 de centimetri de la nas pana in varful cozii, era o femela care a murit inainte de a naste pentru prima oara. Cercetatorii au denumit-o Darwinius masillae, in onoarea lui Charles Darwin, parintele teoriei evolutioniste, insa au poreclit-o Ida. Fosila a fost descoperita de un colectionar amator in 1983 intr-o cariera din regiunea germana Messel. Ida a fost pastrata intr-o colectie privata pana in 2006, cand i-a fost propusa spre vanzare lui Jorn Hurum si Universitatii din Oslo.
Scheletul Idei prezinta caracteristici comune cu specia umana datorita osului gleznei si a calcaiului care are aceeasi forma. Degetul ei cel mare era opozabil, iar Ida avea unghii, nu gheare, ceea ce confirma faptul ca a fost o primata. Cercetato