După ce cotidiene importante se luptă pentru editarea de titluri clasice din literatura română, concurenţa a devenit şi mai acerbă, prin apariţia colecţiei „Cartea de acasă”, lansată de Editura Erc Press, cu o serie săptămânală de volume într-o ediţie de lux, cu scrieri de referinţă ale literaturii noastre. Roman de observaţie sufletească
Primul volum din serie a fost „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, iar următorul titlu publicat în „Cartea de acasă” va fi „Adela”. Autorul romanului, Garabet Ibrăileanu (1861-1936), a fost adept al criticii sociologice si psihologice. Pe lângă numeroase studii critice, a mai publicat culegerea de aforisme „Privind viaţa”.
În romanul „Adela”, doctorul Emil Codrescu, un barbat complexat de vârsta sa (40 de ani), trăieşte o adevarată dramă psihică, încercând să-şi înăbuşe sentimentele de dragoste pentru fermecătoarea Adela, o tânără inteligentă, pe care o cunoştea de când era mică. Frământările interioare, tablourile romantice, scenele pline de senzualitate proiectează iubirea spre absolut într-o scriitură de o sensibilitate aparte.
„În acel moment începu trecutul”
”«Adela» e poate întâiul nostru roman de observaţie exclusiv sufletească, înaintea celor ale scriitorilor din generaţia lui Eliade, Holban sau Blecher (...)”, spune criticul Nicolae Manolescu, în „Istoria critică a literaturii române”. ”E un roman de analize psihologice trecute. (...) Finalul, când Adela pleacă fără ca naratorul să încerce a o opri este de o desăvârşită puritate şi concizie flaubertiană: «În acel moment începu trecutul»”.
Romanul „Adela” costă 10.99 de lei. Următoarea apariţie, în colecţia „Cartea de acasă”, este „Moara cu noroc” şi alte nuvele ale Ioan Slavici.
CITIŢI ŞI:
„Adevărul” şi „Jurnalul” se bat pe Otilia
„Adevărul”, din nou la tribunal