Borşul de putină este un ingredient specific bucătăriei româneşti. Datorită numeroaselor sale proprietăţi nutriţionale, el poate fi folosit şi în cure, cu scop terapeutic. Borşul de putină, preparat în casă din ingrediente naturale şi folosit ca ingredient pentru ciorbe, este un remediu pentru o serie de afecţiuni: de la astm, bronşite, oboseală cronică, boli nervoase şi endocrine până la alcoolism.Extern, borşul se foloseşte în cosmetică, pentru catifelarea tenului.
Cum se prepară
Pentru prepararea unui borş gustos şi sănătos, ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 g tărâţe de grâu, 100 g mălai, o crenguţă cu frunze de vişin, 5 l de apă, 20 g de drojdie şi 1 kg de pâine neagră. Se face o plămadă din 500 g de tărâţe,
mălai, drojdie de bere şi apă caldă. Se lasă să dospească peste noapte şi, după ce a crescut, se pune într-o putină de 20 de litri.
În niciun cazborşul nu se prepară în vase metalice. Se adaugă restul de tărâţe şi apa călduţă şi se lasă să dospească
cinci-şase ore. După aceea, se adaugă apă clocotită până ce se umple vasul, apoi pâinea tăiată felii, bine prăjită, şi crenguţa de vişin.
Se amestecă borşul cu o paletă de lemn şi se lasă să se limpezească timp de 24 de ore, apoi se poate folosi. După ce borşul s-a consumat şi rămâne un amestec pe fundul vasului, adaugă apă fiartă şi agită bine. După 24 de ore, se
obţine o nouă serie de borş.
Cură revitalizantă
Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă vrei să fii în formă, bea câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta.
Calmează durerile de ficat
Dacă ai probleme cu ficatul sau cu bila, bea pe stomacul gol, cu 15 minute în