INTERVIU. Scriitorul Florin Lăzărescu afirmă că perioada crizei este benefică pentru literatură. Povestirea sa care a stat la baza scenariului de film „Lampa cu căciulă” este acum editată de Polirom într-un volum cu titlu omonim.
Doi tineri fac istorie în literatură şi cinematografie cu filmul ecranizat după povestirea „Lampa cu căciulă”. Scriitorul scenarist al filmului, Florin Lăzărescu (35 de ani) din Iaşi, spune povestea succesului din spatele celor 30 de premii la festivaluri internaţionale pentru scurtmetrajul regizat de Radu Jude (32 de ani): „Lampa cu căciulă” a obţinut inclusiv printre care trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sundance, SUA.
Povestirea care a stat la baza scenariului de film „Lampa cu căciulă” (2006) este acum editată într-un volum de povestiri cu titlu omonim, la Polirom.
Cartea „Lampa cu căciulă” reprezintă o selecţie din povestirile scrise de autor în ultimii zece ani. Ultimul roman al lui Florin Lăzărescu, „Trimisul nostru special”, a fost unul dintre câştigătorii Marilor Premii pentru Literatură Est Europeană, Frankfurt 2006, fiind tradus şi publicat în franceză, germană, slovenă, italiană, maghiară şi bulgară.
De ce ai ales „Lampa cu caciulă” şi ca titlu de carte?
E reprezentativ pentru toate cele zece povestiri din carte. Concret, „lampa cu căciulă” e o lampă de televizor, care era mai greu de găsit pe vremea lui Ceauşescu. Mergeam cu televizorul la reparat, iar meşterul de la atelier trebuia să facă o improvizaţie tehnică care s-o înlocuiască. Mai puţin concret – metaforic vorbind, precum Gigi Becali -, despre asta scriu eu în carte: despre oameni care improvizează mereu pentru a-şi putea duce viaţa mai departe. Apoi, cu toată cacofonia lui, e un titlu care-mi sună bine, mi se memorabil, în sensul uşor de ţinut minte. Nu în ultimul rând, e un titlu cunoscut prin sc