Inca de la sfarsitul anului trecut romanii primeau extraordinara veste ca preturile la produsele alimentare ar putea scadea cu peste 30%, datorita adoptarii, la initiativa Ministerului Agriculturii, a unui Cod de bune practici pentru comertul cu produse agroalimentare, menit sa reglementeze oarecum discrepantele uriase dintre preturile de producator si preturile de supermarket ale alimentelor...
Si, desi s-au intreprins demersuri la nivel legislativ in acest sens, lucrurile au ramas neschimbate, o serie de asociatii ale producatorilor agricoli din Timis vorbind de adaosuri comerciale de 300%, practicate in comertul timisean, in ceea ce priveste produsele agroalimentare.
Salt peste Parlament
Proiectul de lege legat de Codul de bune practici dintre producatorii romani si reprezentantii marilor comercianti a fost aprobat la sfarsitul saptamanii trecute sub forma de ordonanta de urgenta, motivul pentru care s-a sarit peste analiza care ar fi trebuit facuta in Parlament fiind faptul ca discutarea acestui proiect a fost amanata de cateva ori.
"Am promovat o ordonanta de urgenta pe baza Codului de bune practici. Am trimis anterior proiectul de lege in Parlament, unde nu a avut o evolutie asa cum ne-am dorit noi", a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. In opinia sa, acest act normativ ar avea menirea sa ii ajute pe producatorii romani, mai ales ca in aceasta perioada incep sa apara produsele de sezon si pentru ca relatia dintre producatori si hipermarketuri "nu ar fi una prea fericita".
Decizia Ministerului Agriculturii de a sari peste discutarea acestui act normativ in Parlament e dezaprobata de Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor, o parte din reprezentantii acestei structuri sustinand ca forma in care a fost promovat, fara a fi discutata de Senat si Camera Deputatilor, e de natura sa ii afecteze eficienta. Presedi