Informaţiile referitoare la programul Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", la bugetul acestei manifestări, la participarea artiştilor sau la materialele publicitare menite să facă vizibil evenimentul peste hotare au fost prezentate astăzi, la o conferinţă de presă, desfăşurată la Muzeul "George Enescu". Directorul Festivalului "George Enescu", Ioan Holender, a anunţat la conferinţa de presă că, deşi criza economică a afectat în alte ţări, în special în Statele Unite, orchestre şi mari instituţii de spectacole, el nu are de consemnat schimbări legate de programul ediţiei a XIX-a a acestui eveniment, care va avea loc în perioada 30 august - 26 septembrie.
De asemenea, nu există "o restrângere bugetară" pentru ediţia 2009. În opinia lui Ioan Holender, cel care manageriază de ani buni Opera de Stat din Viena, preţul biletelor pentru concertele şi spectacolele din festival "nu sunt exagerat de mari", ca la Festivalul de la Salzburg, bunăoară.
Ca niciodată, numărul ziariştilor străini acreditaţi în festival va fi foarte mare. Poate şi pentru că ziarul britanic The Guardian, referindu-se la Festivalul "George Enescu" de la Bucureşti, titra în ediţia de la 19 septembrie 2007: "The mighty Salzburg Festival now has a rival" ("Prestigiosul Festival de la Salzburg are acum un rival"). Cu atât mai mult cu cât în martie curent cotidianul austriac Observer scria: "La asemenea enumerare a concertelor de primă clasă, Festivalul de la Salzburg ar putea numai să viseze".
Este o mare izbândă. Festivalul "George Enescu" se detaşeză în circuitul marilor manifestări de gen.
Deschiderea va avea loc la Opera bucureşteană cu "Oedipe" de George Enescu - o coproducţie realizată cu Theatre du Capitole (Opera) din Toulouse. Pentru prima dată, şapte concerte importante, printre care spectacolul "Oedipe" şi Concertul de Gală al Concursulu