Primul caz suspect de gripa porcina in Romania a fost confirmat miercuri dimineata de laboratorul Institutului Cantacuzino. Este vorba despre o femeie sosita de la New York la Bucuresti, izolata in acest moment alaturi de alti trei membri ai familiei la Institutul Matei Bals. Ministerul Sanatatii face recomandari privind protectia impotriva virusului H1N1 si masurile ce trebuie luate in cazul aparitiei simptomelor de gripa porcina.
Pana in prezent, in Romania au existat 66 de cazuri suspecte, dar niciunul nu a fost confirmat.
Cum ne putem proteja?
Ca masuri de precautie, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, recomanda persoanelor care au motive de ingrijorare sa se adreseze celui mai apropiat institut de boli infectioase. "Masurile de igiena personala raman insa cele mai importante", subliniaza ministrul. "Prezentarea la medic este esentiala. Facem cat mai multe anchete epidemiologice pentru a elimina orice suspiciuni."
Tratament
"Exista un tratament cu antivirale care se administreaza doar in sectiile de boli infectioase", a mai spus Bazac. "Acest tip de gripa nu se trateaza acasa si nu ca un caz de gripa normala. Simptomatologia devine extrem de severa daca respectivul caz nu se prezinta intr-o sectie de boli infectioase."
Ministerul roman al Sanatatii face urmatoarele recomandari:
Intensificarea regulilor de igiena personala – in special spalatul pe maini;Folosirea batistei personale pentru tuse si stranut;Evitarea automedicatiei;Evitarea calatoriilor in zonele afectate. In cazul in care acestea sunt inevitabile, se recomanda respectarea cu strictete a regulilor de igiena personala.Evitati, de asemenea, contactul cu persoane care prezinta simptome de gripa, care tusesc sau au febra.
In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile, se va avea in vedere:
Izolarea la domiciliu;Purta