» SGG spune ca 22 de persoane au dat Guvernul in judecata. Reprezentantii sindicatelor spun ca e vorba de mai multe.
» Avocatul Poporului a refuzat solicitarea PNL de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la OUG nr. 37/2009, prin care au fost schimbati sefii deconcentratelor.
» Premierul Boc continua sa sustina ca numirile nu sunt facute dupa criterii politice.
Multi dintre cei demisi prin OUG 37 s-au bazat pe sesizarea facuta de PNL la Avocatul Poporului. Dar solicitarea ca Avocatul Poporului sa se adreseze Curtii Constitutionale a fost respinsa. "A venit un raspuns prin care ni se comunica faptul ca nu se intrunesc elementele prin care Avocatul Poporului sa faca un asemenea demers, sa conteste ordonanta la Curtea Constitutionala. Este surprinzator, dar sigur ca este dreptul Avocatului Poporului sa faca acest lucru", a declarat ieri viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu. Informatia a fost confirmata de Avocatul Poporului, dar reprezentantii institutiei au sustinut ca nu pot oferi date suplimentare cu privire la motivele respingerii in lipsa unei cereri scrise, la care sa raspunda intr-un termen nedefinit.
Criticand OUG 37/2009, pe care a catalogat-o drept "perversa si neconstitutionala", echivalenta cu "robirea functionarilor publici in fata politicului" si "intoarcerea la feudalism", Nicolaescu a recomandat "victimelor" ordonantei sa invoce chiar ei exceptia de neconstitutionalitate. "Atunci, putem sa mergem la Curtea Constitutionala ca sa verifice daca aceasta ordonanta este sau nu constitutionala", a aratat liderul liberal. Cu alte cuvinte, cei care se considera nedreptatiti trebuie sa-si asume nu numai eventualele procese impotriva statului, ci si sesizarea Curtii Constitutionale. Cetatenii nu se pot adresa direct Curtii, ci numai prin intermediul Avocatului Poporului sau in cadr