Viitorul unui copil este strâns legat de şcoală. Iar dacă în gimnaziu dobândeşte doar noţiuni de cultură generală, în liceu poate pune bazele unei cariere. De aceea, pe linia dreaptă dinaintea admiterii, evz.ro vă prezintă tipurile de elevi de astăzi, de la cel informatician la cel soldat, de la cel filolog la cel chimist sau poştaş. Sursa: Codrin Prisecaru
Alegerea unui profil adaptat înclinaţiilor copilului poate fi decisivă în dezvoltarea profesională dar şi personală a acestuia. Profesorii consultaţi de noi spun că elevii cărora le place ceea ce fac la şcoală sunt aproape salvaţi de la un anturaj violent, infracţional.
Aşadar, recomandarea este ca părinţii să îşi lase copilul să aleagă, apelând poate la un psiholog care să îi aplice un chestionar vocaţional. Chiar dacă ştiu sau simt că viitorul este legat de un profil real, cum este cel de matematică-informatică, părintele nu trebuie să decidă în locul unui copil care are înclinaţie spre filologie, sport sau, de ce nu, artă.
Începem campania chiar de 1 iunie, ziua copilului, iar în fiecare zi a săptămânii vom publica câte un tip de elev, în funcţie de profilul pe care l-a ales. Vom vorbi despre elevul de la mate-info, de la bio-chimie, de elevul filolog, sportiv, economist, teolog, constructor, agricultor, poştaş, neuitându-i pe cei de la şcoala de arte şi meserii, copiii cu înclinaţii artistice sau pedagogice.
Meserii pe cale de dispariţie
Campania are şi rolul de a aduce în prim-plan meserii uitate, dar necesare societăţii. Concurenţa redusă sau chiar inexistentă de la unele profile, gen mecanică sau agricultură, duce la transformarea negativă a unor câmpuri profesionale foarte utile.
De asemenea, o concurenţă în scădere se remarcă la bio-chimie sau fizică, care sunt considerate, de cele mai multe ori, un "batalion disciplinar" pentru