Ati avut recent o interesanta si foarte sincera discutie pe chat sau la o terasa cu cineva drag? Este unul dintre prietenii favoriti, cu care va intelegeti cel mai bine? Atunci faceti tot posibilul sa pastrati legatura, pentru ca s-ar putea ca peste sapte ani sa nu mai stiti nimic despre aceasta persoana. Un grup de experti in sociologie din Olanda a descoperit in urma unui amplu studiu ca relatiile sociale se deterioreaza constant si, la fiecare sapte ani, pierdem legatura cu jumatate dintre prieteni.
Profesorul Gerald Mollenhorst a prezentat rezultatele cercetarilor in cadrul unei conferinte a Organizatiei pentru Cercetari Stiintifice din Olanda si a explicat ca, indiferent de tipul relationarilor, fiecare individ isi reinnoieste periodic grupul de prieteni si o mare parte din cunostinte sunt "uitate".
La studiu au participat 1007 barbati si femei cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, care au fost intervievati in legatura cu relatiile lor sociale si afective. Dupa sapte ani, 604 participanti din grupul de studiu au fost supusi din nou unor seturi de intrebari specifice, care au incercat sa afle cate relatii de prietenie s-a pastrat si cate s-au deteriorat, din ce cauze si cu ce efecte emotionale.
Echipa condusa de profesorul Mollenhorst s-a axat in principal pe investigarea modului in care contextul social influenteaza relatiile de prietenie dintre oameni, dar si asupra compatibilitatii, frecventei intalnirilor si a contactelor indirecte dintre acestia. Desi se asteptau ca in general contextul social sa influenteze mai puternic relatiile "slabe" de prietenie si mai putin pe cele solide, specialistii au constatat ca legaturile afective care nu implica atractia sexuala (intre prieteni si cunostinte de sex opus) sunt mai durabile.
Totodata, a reiesit in urma studiului ca relatiile personale nu se formeaza str