Salman Rushdie , autorul „Versetelor Satanice”, a scris din nou o carte provocatoare despre o femeie-vrăjitoare, care apare în Biblioteca Polirom. Sursa: EPA
„Cum ar fi să ne trezim în visele altor oameni şi să le schimbăm, şi cum ar fi să avem curajul să îi invităm în ale noastre? Cum ar fi dacă întreaga lume ar deveni un singur vis în stare de trezie?”, se întreabă pakistanezul Salman Rushdie, autorul controversatelor „Versete satanice”, în cel mai recent roman al său, „Seducătoare din Florenţa”, editat de Biblioteca Polirom.
250.000 de exemplare vândute, în România
Volumul „Versetele satanice” (1998) s-a vândut, în România, în peste 50.000 de exemplare, din 2007, când a fost tradus la noi, potrivit editurii Polirom.
Pe lângă celebritatea din toată lumea, cartea i-a adus autorului oprobriul lumii islamice, Rushdie fiind condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini în 1989 şi permanent urmărit de fundamentaliştii din lumea musulmană. Acest decret de condamnare la moarte va râmâne în vigoare cât va trăi Rushdie, pentru că cel care l-a emis, ayatollahul Khomeini s-a stins din viaţă şi nimeni altcineva nu mai poate ridica această „fatwa”.
Mulţi dintre editorii şi traducătorii cărţii din toată lumea au fost ameninţaţi, răniţi sau ucişi, dar Dana Crăciun şi-a asumat acest risc al traducerii volumelor sale în România.
Cărţile lui Salman Rushdie, în vârstă de 62 de ani, printre care „Copiii din miez de noapte”, (premiat cu Booker Prize în 1981 şi The Booker of Bookers în 1993), „Ruşinea”, „Versetele satanice”, „Harun şi Marea de Poveşti”, „Ultimul suspin al Maurului”, „Pământul de sub tălpile ei”, „Furie”, „Shalimar clovnul”, „Patrii imaginare”, „Orient, Occident” s-au vândut în peste 250.000 de exemplare, în România, potrivit Editurii Polirom, care a început să-l publice din 2001.