Buletinele de vot pe care românii îşi vor exprima opţiunile la alegerile europarlamentare organizate duminică, 7 iunie, costă 587.000 de lei şi vor fi tipărite de-o firmă aleasă prin negociere directă, nu prin licitaţie. Sursa: Agerpres
Firma selectată pentru a imprima cele 20,5 milioane de buletine de vot este Mega Press Holdings, deţinută de Sorin Peneş, cel care se află şi în spatele editurilor Minerva şi Aramis, şi care publică săptămânalul „Tribuna Învăţământului”. Afacerile lui Peneş cu Ministerul Educaţiei au fost nominalizate de Emil Boc, pe vremea când actualul prim-ministru era parlamentar, drept suspecte de corupţie.
Licitaţie de „extremă urgenţă”
Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), organizator al alegerilor, procedura licitaţiei deschise nu a fost aplicată din cauza „unei situaţii de urgenţă extremă, survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”. Reprezentanţi ai MAI au detaliat pentru EVZ justificarea: „Ministerul Finanţelor nu ne-a comunicat din timp bugetul disponibil pentru tipărirea buletinelor de vot”.
Aceştia susţin că „în cazul în care s-ar fi respectat procedura licitaţiei deschise, ar fi existat riscul ca buletinele să nu mai fie imprimate în timp util”. La negocierea directă iniţiată de MAI s-au prezentat patru ofertanţi: Mega Press Holdings, Regia Autonomă Monitorul Oficial, AB Activ Co şi un consorţiu format din cinci mici tipografii din ţară.
„Regele” manualelor
De numele lui Sorin Peneş se leagă un scandal care a plecat de la nişte acuzaţii formulate în parlament de actualul premier Emil Boc în urmă cu şapte ani. La vremea aceea, Boc arăta că editurile lui Peneş câştigaseră suspect de multe licitaţii pentru tipărirea de manuale şcolare, situaţie pentru a cărei lămurire cerea începerea unei anchete