Majoritatea pasagerilor „uită” să completeze chestionarele la intrarea în ţară, profitând şi de lipsa totală de interes a autorităţilor. Sursa: Mediafax
Majoritatea persoanelor care intră în România şi vin din zone de risc precum SUA, Canada, Mexic fentează controlul de la graniţă şi nu completează chestionarul în care sunt întrebaţi despre starea de sănătate. Dacă l-ar completa ar însemna să mai piardă timp, aşa că preferă să sară peste această etapă, mai ales că acţiunea e benevolă.
Tot aşa a procedat şi românca de 28 de ani, diagnosticată ieri cu virusul A/ H1N1, internată la Institutul „Matei Balş”, din Capitală, alături de prietenul şi de mama sa, în vârstă de 56 de ani. Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, a declarat ieri că cei care vor împrăştia cu bunăştiinţă virusul vor fi pedepsiţi penal.
La Băneasa s-a renunţat la aparatele de control
O femeie de 28 de ani venită de la New York, al patrulea pacient diagnosticat cu gripă porcină în România, a intrat în contact cu 70 de persoane: călători din avion, rude şi foşti colegi. „Din câte ne-a spus a avut primele semne de febră când a făcut escală la Paris”, a povestit epidemiologul Molnar Geza. Oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS), precum şi cei din Ministerul de Interne au hotărât că este obligatoriu ca toţi pasagerii veniţi din SUA, Mexic sau Canada să completeze formulare la intrarea în ţară.
Cu toate acestea, măsura nu prea se aplică, aşa că mulţi pasageri scapă controlului. Pe aeroporturile Băneasa şi Otopeni pasagerii sunt liberi, deocamdată, să intre în ţară fără controale. Dacă pe Otopeni există doar un ghişeu care-i invită pe turişti să se prezinte singuri la control, pe Băneasa, călătorii sunt obligaţi să semneze un formular. Oficialii Aeroportului Băneasa spun că au avut un aparat pentru detectarea temperaturii corpului u man, dar au renunţa