În premieră mondială, o echipă de cercetători din China a reuşit să transforme celule obişnuite de porc în celule stem, o realizare care ar putea deschide noi drumuri către combaterea bolilor întâlnite la oameni.
Doctorii conduşi de Lei Xiao, de la Institutul de Biochimie şi Biologie a celulelor din Shanghai, au luat celule din măduva osoasă şi urechea unui porc şi le-au reprogramat astfel încât au devenit celule stem pluripotente. Aceste celule, precum celulele stem care se găsesc în embrioni, se pot transforma în orice tip de celulă din corp. Până în prezent, nimeni nu a reuşit să reporgrameze celulele somatice provenite de la un animal copitat.
Principalul interes în cazul descoperirii stă în cercetarea medicală, şi oferă speranţa că porcii ar putea fi folosiţi ca subiect de testare pentru boli şi ca sursă de materiale de transplant, a declarat Lei Xiao. Porcii sunt apropiaţi oamenilor în privinţa multor funcţii biologice iar anumite organe au aceeaşi mărime. "Am putea folosi celule stem ca să modificăm genele porcului pentru a face organele acestora compatibile cu sistemul imunitar al oamenilor" a spus Xiao, adăugând: "Apoi am putea folosi aceşti porci ca donatori de organe pentru pacienţi, iar aceste organe nu ar declanşa reacţii adverse ale sistemului imunitar al pacienţilor".
O altă posibilitate ar fi să se modifice genele porcilor astfel încât să reproducă "slăbiciunile" din genele oamenilor care cauzează diabetul sau alte boli, a sugerat conducătorilor echipei de cercetători din Shanghai. Celule stem modificate ar putea fi folosite apoi pentru a se crea porci cu aceeaşi boală, oferind astfel cercetătorilor un model pe care să testeze noi terapii. (V.M.)
În premieră mondială, o echipă de cercetători din China a reuşit să transforme celule obişnuite de porc în celule stem, o realizare care ar putea deschide noi