Enoriaşii care merg la Mănăstirea Curtea de Argeş pot să rămână peste noapte la hotelul Episcopiei, denumit „Pelerinul”. Unitatea hotelieră este deschisă oaspeţilor, începând de ieri. Sursa: Sorin Badea „Pelerinul” are 25 de camere mobilate modern, sală de fitness, bucătărie utilată la standarde europene, precum şi o sală pentru grupuri organizate. „Mulţi oameni care vizitează Mănăstirea Argeşului întreabă dacă nu avem şi loc de cazare”, explică Caliopie Ichim, consilierul pe probleme de patrimoniu al Episcopiei, iniţiativa construirii unui astfel de loc.
„Aşa cum mănăstirile din Moldova au spaţii ca acesta, ne-am gândit să construim şi la Curtea de Argeş”, precizează călugărul. „Pelerinul” nu va fi clasificat ca celelalte unităţi de profil, pentru că, spun responsabilii din cadrul Episcopiei, nu este nevoie. „Nu trebuie să-l clasificăm, pentru că este Arhondaric, o locaţie specifică bisericilor, acolo unde rămân pelerinii”, spune Caliopie.
Deşi casa de oaspeţi are toate dotările unui hotel de trei stele, în curând camerele având acces şi la internet, Caliopie Ichim spune că cei care se vor caza aici nu trebuie să uite că sunt în apropierea unui sfânt lăcaş. „Cei care vor rămâne la noi trebuie să respecte regulile şi să nu deranjeze mediul mohahal”, e categoric consilierul Episcopiei, regulile despre care vorbeşte referindu-se, în primul rând, la păstrarea liniştii şi a decenţei.
Condiţii super la preţuri modice
Pentru mesele turiştilor a fost angajat un bucătar cu experienţă, iar meniul este unul obişnuit pentru un hotel, dar are şi specialităţi, cum ar fi ghiveciul călugăresc. Cei de la Episcopia Argeşului şi Muscelului vor să promoveze la Curtea de Argeş şi în zonă turismul religios. „Vom promova potenţialul turistic al Argeşului, şi vrem ca oraşul Curtea de Argeş să devină un centru de pelerinaj”, spune Caliopie