De la restaurante conduse candva de celebrul Ferran Adrià, pana la unele necunoscute chiar de spanioli, urmeaza un tur al localurilor rurale ale Spaniei, unde poti si innopta, pentru a digera mai bine masa copioasa.
Restaurant-Hotel Mas Pau
Desi se afla la cateva minute distanta de suburbiile mohorate ale orasului Figueres (nord-estul Spaniei), Mas Pau si-a construit propriul colt de paradis in zona de campie, ce se intinde de la Pirinei pana la Mediterana. Zidurile sale de piatra, imbracate in iedera, imprejmuiau o ferma la origine, in secolul XVI.
Din vechea constructie a mai ramas doar un turn inalt, folosit pe vremuri ca hambar. In anii ’60, proprietarul a transformat constructia intr-o locuinta, iar mai tarziu in restaurant, pe care l-a lasat in mainile unui bucatar instruit in Franta.
In 1994, pe cand gastronomia catalana devenea din ce in ce mai apreciata, restaurantul i-a fost dat in grija chef-ului Ferran Adrià si managerului sau vizionar Juli Soler - echipa din spatele succesului fenomenal al lui El Bulli - cel mai apreciat restaurant din lume, situat nu departe de Mas Pau.
De mai multi ani, Mas Pau e condus de doi fosti asociati de cursa lunga de la El Bulli, asistentul lui Adrià de la inceputuri - Xavi Sagristà, si fosta mana dreapta a lui Soler, Toni Gérez. Ambii insista ca e vorba de un restaurant cu hotel atasat, desi, sub conducerea lor, hotelul a crescut de la sase la douazeci de camere moderne, situate in gradini luxuriante. Aceasta zona a Cataloniei, Empordà are mai multe restaurante de seama decat aproape orice alta zona a Spaniei; dar Mas Pau e special datorita combinatiei de mancare excelenta si decor incantator si imbinarii dintre atitudinea profesionista si atmosfera intima si prietenoasa. Sagristà recunoaste ca e imposibil sa rivalizezi cu Adrià la capitolul inovatie, de aceea preparatele sale sunt m