Reprezentanţi ai societăţii civile susţin că românii se vor prezenta din ce în ce mai puţin la doctor dacă se vor percepe taxe noi. Sursa: Xinhua
Introducerea sistemului de coplată în sănătate din această toamnă, pentru a aduce mai multe fonduri medicilor şi spitalelor, i-ar putea descuraja pe români să mai treacă pe la medic, sunt de părere membrii Societăţii Române pentru Democraţie (SRD). Acest model există însă în numeroase state europene şi este agreat inclusiv de oficialii Băncii Mondiale.
„Şpaga nu o să dispară”
„Interesul românilor pentru sănătate va scădea drastic dacă vor fi taxaţi în acest mod. Când au avut parte de analize gratuite, anul trecut, abia s-au prezentat la medic jumătate dintre români. Cu atâtea taxe de plătit, vor fi şi mai puţini cei care vor apela la doctor”, a declarat ieri Răzvan Zamfir, preşedintele SRD, într-o conferinţă de presă.
El mai spune că măsura este abuzivă, în condiţiile în care românii plătesc deja o contribuţie de 5,5% din salariu la fondul public de asigurări de sănătate. „Pe lângă asta, vor mai plăti şi taxe, iar şpaga nu o să dispără, întrucât pacienţii doar aşa vor putea capta bunăvoinţa medicilor”, consideră Răzvan Zamfir.
Coplata există însă în 12 ţări europene, precum şi în SUA, unde rolul principal îl au asigurările private de sănătate, iar măsura este agreată de Banca Mondială. Germanii, de exemplu, plătesc o taxă unică pe trimestru de 10 euro, elveţienii câte 5 lire pentru fiecare vizită la medic, iar americanii câte 20 de dolari.
În România, se estimează că o vizită la medicul de familie va fi taxată cu 5 lei, una la un doctor specialist cu 10 lei, iar o medie de şapte zile de internare într-un spital public va ajunge să coste un asigurat 100 de lei. Prin introducerea acestor taxe, oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) speră, totodată,