Un curs cu scafandri specialişti costă 230 de euro. Timişoara va fi din toamnă al patrulea oraş din România unde se va putea învăţa scuba diving.
O şcoala de scuba diving din Oradea îşi va deschide, din septembrie, un sediu şi la Timişoara. După Bucureşti, Constanţa şi Oradea, capitala Banatului va fi al patrulea oraş din ţară unde se va putea învăţa unul din cele mai interesante sporturi nautice. Amatorii de senzaţii tari vor putea învăţa secretele scufundării la mare adâncime de la instructori specializaţi, foşti scafandri cu experienţă. După absolvire, cursanţii vor primi permisul de scufundare valabil în toate apele naţionale şi internaţionale.
„Cursul începe cu partea teoretică, unde se învaţă fizica scufundării, tehnicile şi folosirea echipamentului. Apoi se trece la proba practică. Mai întâi în piscină. Aici se deprind elementele de bază ale scufundării: flotabilitatea, respiraţia, golirea măştii sub apă”, a declarat Tamaş Lunca, instructor de scufundări la clubul specializat în acest sport.
După ce au deprins lecţia din bazin, cursanţii vor fi duşi să se scufunde în lacuri sau la Marea Neagră. Clubul are baze pe litoralul românesc, la Adriatică, în Croaţia şi în Egipt, la Hurgada.
Peşteri şi rechini taur
Echipamentul pentru scufundări nu costă mai mult decât unul pentru schi. Acesta ajunge undeva între 500 şi 1.000 de euro. De reţinut că nu se cumpără butelia de oxigen. Acesta se închiriază de la orice bază nautică, pe baza brevetului de scufundător.
„E o altă lume sub apă. Te întâlneşti cu delfini, specii de peşti, corali, peşteri. În Mexic, ne-am întâlnit cu cinci rechini Taur, care atingeau 3-4 metri”, a mai spus Tamaş Lunca.