Localurile vor fi servite cu angajaţi pe bandă rulantă
Tinerii sunt educaţi şi învăţaţi meserie având siguranţa că la terminarea studiilor vor avea şi un loc de muncă.
Elevii Liceului Tehnologic de Gastronomie, Restaurante şi Hoteluri din Constanţa, condus de patronul complexului Balada, Nicolae Nejloveanu, au fost examinaţi de profesori români şi francezi, precum şi de cei mai buni specialişti în bucătărie şi tehnica servirii.
Subiectul a fost: prepararea unui meniu. „Pregătesc o supă şi un muşchi care durează la preparare cam trei ore pentru începători“, a spus Florina Beu (16 ani), elevă la Liceul de Gastronomie. Elevii trebuie să stăpânească limba franceză, iar tehnica de servire trebuie sa fie ireproşabilă. „Urmărim şi modul în care se preia comanda de la client şi discuţia care are loc cu turistul“, spune managerul coordonator Mioara Mathe-Kis.
La absolvire, elevii dobândesc Brevetul de Competenţe Profesionale eliberat de Ministerul Educaţiei din Franţa. După terminarea studiilor, elevii vor lucra cinci ani în restaurantele ce le plătesc studiile.
Bucate alese cu specific franţuzesc
În următorii ani în staţiunile de pe litoralul românesc vom avea parte de bucătari specializaţi şi o servire impecabilă, susţin iniţiatorii primului liceu privat de gastronomie. Nicolae Nejloveanu a înfiinţat Liceul Tehnologic de Gastronomie, Restaurante şi Hoteluri pentru a aduce forţă de muncă specializată într-un domeniu vitregit în ultimii ani. „Am recomandat angajatorilor să se bazeze pe acest liceu şi au posibilitatea să plătească costurile de şcolarizare lunar, trimestrial sau anual.
Există contracte între şcoli şi angajator sau părinte-elev-angajtor“, spune acesta. Consideră că un bun profesionist cum ar fi în meseria de bucătar nu se specializează în doar câteva luni şi are nevoie de 3-4 ani pentru a ofe