Renunţaţi la dieta pe bază de shaorma şi nu lăsaţi să treacă nicio zi fără să mâncaţi fructe. Totodată, fiţi activi şi optimişti. Sursa: North Photo
Pentru a lupta cu valul de virusuri gripale care sunt aşteptate în această toamnă şi iarnă, este de dorit să aveţi mare grijă la imunitatea organismului, iar asta se poate doar dacă aveţi un stil de viaţă sănătos. Nu lăsaţi sistemul imunitar să se prăbuşească, din cauza alimentaţiei proaste, ţineţi echilibrul între muncă şi odihnă, nu vă stresaţi din orice, făcând „din ţânţar, armăsar”, şi fiţi mai activi.
Principala îngrijorare pentru acest an e virusul A/H1N1 care ar putea deveni unul pandemic odată cu răcirea vremii.
Două zile fără carne
Nu plecaţi de la ideea că „mâncarea bună costă mult”. Pentru sănătate este important să mâncaţi puţin şi bun. „Alimentele care doboară imunitatea sunt «junk-foodul», prăjiturile, produsele de cofetărie şi patiserie”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mezelurile sunt şi ele toxice pentru imunitate, la fel şi shaorma, întrucât conţine sosuri nocive. Sănătoase sunt cerealele integrale, pâinea neagră, cartofii fierţi, nu cei prăjiţi, fasolea boabe, gătită ca la ţară.
Peşte e bine să mâncaţi de două ori pe săptămână, iar în restul zilelor puteţi completa cu carne slabă. „Două zile pe săptămână este bine să le rezervaţi postului, timp în care puteţi mânca proteine vegetale din mazăre, linte şi hrişcă”, recomandă profesorul Mencinicopschi. Pentru asimilarea proteinelor, consumaţi ouă de ţară la micul dejun sau din cele bio, inscripţionate cu cifra 0. Folosiţi cât mai mult ulei de măsline şi mai puţin din cel de floarea-soarelui.
Nu în ultimul rând, regula pe care trebuie să o aveţi mereu în minte este „nicio zi fără fructe”. „Fructele de pădure (afinele, fra