Premierul Emil Boc doreşte să reducă şi mai mult atribuţiile Parlamentului. Cabinetul condus de el a emis o ordonanţă de urgenţă care prevede că orice act normativ adoptat de Parlament poate fi blocat înainte ca acesta să intre în vigoare, prin intervenţia Executivului, dacă există "situaţii temeinic justificate". Pe vremea Guvernului Năstase, Boc era una dintre cele mai vehemente voci critice ale Parlamentului. El acuza "dictatura" Năstase, afirmând că acesta nesocoteşte forul legiuitor, transformat în element de decor, şi guvernează doar prin ordonanţe de urgenţă. Potrivit ordonanţei, publicate ieri în Monitorul Oficial, actele normative vor putea fi completate sau abrogate şi înainte de data intrării în vigoare, după adoptare, în situaţii temeinic justificate. Pretextul ordonanţei ar fi cel al Codurilor juridice care au generat vii dispute în rândul societăţii civile, încă de pe vremea controversatelor proiecte ale Rodicăi Stănoiu. Cu toate acestea, noile reglementări ar putea pregăti terenul pentru abuzuri ale Executivului care poate face ce vrea cu legile discutate de puterea legislativă.
"În contextul efortului general de reformare a unor reglementări de o deosebită importanţă pentru sistemul românesc de drept, se impune cu necesitate consacrarea unor soluţii legislative cu caracter general, în sensul ca actele normative să poată fi modificate, completate sau abrogate şi anterior intrării lor în vigoare, ca măsură prealabilă,astfel încât adoptarea noilor reglementări şi, implicit, abrogarea celor anterioare - în vigoare ori adoptate, însă neintrate în vigoare - să fie riguros efectuate", se arată în ordonanţă.
Studiile de impact, eliminate
Prin ordonanţa lui Boc, se elimină şi obligaţia Guvernului de a prezenta studii de impact cu privire la legile pentru care îşi asumă răspunderea. Cu alte cuvinte, Boc nu mai trebuie să