Deputatul jurist Sergiu Andon consideră că ordonanţa Boc reprezintă un "act demenţial" şi va exacerba "dezmăţul" legislativ, cu efecte extrem de negative asupra sistemului juridic, dar şi asupra investitorilor străini care şi aşa sunt "oripilaţi" de instabilitatea din România. Sursa: Arhiva EVZ Andon a comentat pentru Evz.ro că decizia Executivului de a introduce modificarea sau abrogarea actelor normative, înainte ca acestea să intre în vigoare, este una extrem de nefericită. În opinia juristului, ea este un uriaş pas înapoi în construcţia statului de drept întrucât România are deja o legislaţie extrem de stufoasă şi instabilă, care face ca justiţia să fie ineficientă.
Andon a mai spus că actualii guvernanţi au fost afectaţi serios de "beţia puterii", ceea ce explică o decizie atât de aberantă şi chiar "deprimantă" din perspectiva unui jurist.
Deputatul PC a mai spus că era de aşteptat ca România să facă progrese în sensul coerenţei legislative şi al unei viziuni unitare, în loc să înlesnească şi mai mult amendarea legilor în funcţie de dispoziţia celui care deţine"pixul şi ştampila".
Codurile, lovite de viciu de procedură
Ordonanţa a fost emisă sub pretextul că între data adoptării unor legi şi momentul intrării lor în vigoare pot interveni schimbări sociale care necesită o amendare a legii. Guvernanţii, prin vocea secretarului de stat din Ministerul Justiţiei, Alina Bica, susţineau că s-au referit doar la Codurile juridice care urmează să fie aprobate prin asumarea răspunderii Guvernului, însă vor intra în vigoare abia în 2011. Totuşi, ordonanţa Boc nu precizează niciunde că prevederile respective vor fi aplicate doar în astfel de situaţii, lăsând locul unor abuzuri.
În context, Sergiu Andon a precizat că, dincolo de controversata ordonanţă, decizia Executivului de a-şi angaja răspunderea p