Cu toate că numărul românilor care donează a crescut, mulţi nu sunt luaţi în evidenţă pentru că sistemul nu este informatizat. Sursa: EVZ
Românii au început să fie mai puţin reticenţi la ideea de a dona sânge şi se mobilizează mai uşor în scop caritabil, dar nu sunt constanţi.
Medicii spun că ar avea nevoie de donatori fideli, care să vină de două-trei ori pe an la centrele de transfuzii. Această problemă s-ar putea rezolva dacă sistemul transfuzional ar fi informatizat, iar cei care doresc să doneze regulat ar putea fi chemaţi.
„Fidelii”, de ajutor în operaţiile complicate
De la donatorii fideli, specialiştii ar putea extrage din sânge componente necesare în intervenţiile chirurgicale mai complexe. „Avem un mare deficit de trombocite, componente ale sângelui extrem de necesare în leucemii şi transplanturi. Pe acestea nu le putem obţine de la cei care vin să doneze o dată în viaţă”, a explicat medicul Doina Vuculescu, de la Centrul de Transfuzii Bucureşti.
Faţă de anul 2007, numărul românilor donatori a crescut cu aproximativ 20% în 2008, dar rezervele de sânge tot nu ajung. „Cu zece ani în urmă nu se făceau transplanturi hepatice ori cardiace. Acum, presiunea este foarte mare, iar cei care scapă cu bine dintr-o operaţie ar trebui să nu uite să le mulţumească donatorilor”, a spus medicul Mihaela Hoinărescu, de la Centrul Naţional de Transfuzii.
Medicii susţin că principala piedică pe care o întâmpină în a spori numărul de donatori este lipsa de informatizare a sistemului. Cum nu se pot pune la punct baze de date, donatorii cu grupe rare sunt pierduţi din evidenţe. „Prin informatizare am fi într-o permanentă legătură cu centrele din ţară”, a mai spus medicul Mihaela Hoinărescu.
Cele mai mari deficite se înregistrează pe grupele AB 4 cu Rh negativ şi grupa B cu Rh negativ. @N_P