Premierul Emil Boc şi-a dat "cuvântul de onoare" că nu va abuza de ordonanţa care îi permite să modifice sau să abroge actele normative adoptate de Parlament, înainte de intrarea lor în vigoare. Sursa: Emil Boc El a susţinut că această ordonanţă de urgenţă viza doar Codurile juridice, iar Cabinetul său nu va uza de astfel de prevederi pentru a se substitui Legislativului, forul "suveran". Întrebat însă insistent ce garanţii poate oferi că Executivul nu se va folosi de ordonanţa cu pricina în alte scopuri, mai puţin ortodoxe, Boc a dat din colţ în colţ. El s-a limitat la a spune că Guvernul nu a abuzat de ordonanţele de urgenţă până acum şi nu o va face nici de acum înainte.
Şeful Executivului a reluat teoria potrivit căreia ordonanţa nr. 61/2009 viza doar reglementarea unei situaţii complicate privind codurile juridice. Potrivit premierului, dacă nu se apela la această formulă, după asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Penal şi Codul Civil, s-ar fi ajuns la paradoxul ca, pentru o zi, România să aibă Codul Penal al Rodicăi Stănoiu şi Codul Penal al lui Predoiu, care intră în vigoare în 2011.
Boc a mai susţinut că, pentru o zi, în baza Codului Stănoiu, toate infracţiunile din România ar fi fost judecate de curţile cu juraţi, iar puşcăriile ar fi fost golite prin eliberarea a jumătate din infractori. "Aveţi dumneavoastră altă soluţie?", a replicat Boc, la insistenţele jurnaliştilor.
Prin ordonanţa în cauză, premierul susţine că Parlamentului i s-a dat posibilitatea să abroge Codul Stănoiu până la intrarea în vigoare a noilor Coduri. "Nu avem nicio intenţie să ne substituim Parlamentului", a continuat Boc, fără însă a răspunde la problema de fond. El nu a putut oferi nicio garanţie legată de eventuale abuzuri ale Guvernului, tot ceea ce a putut spune a fost că Executivul nu s-a folosit nici până acum de instrumentul ordonanţei pentru a modifica după