Visul de a purta uniformă vine pentru unii încă din clasa a VIII-a. Numai că această dorinţă costă, pentru cei mai mulţi, despărţirea de părinţi şi prietenii de acasă şi patru ani în regim semiînchis. Sursa: Colegiul Militar "Mihai Viteazul", Alba Iulia
Singurele licee militare ale României sunt la Alba Iulia, Breaza şi Câmpulung Moldovenesc. Candidaţi sunt însă din toată ţara. Pentru copiii săraci, aceste licee pot fi o salvare: au un acoperiş deasupra capului, un pat pe care pot dormi şi mâncare (bună sau rea, măcar e gratis) la cantină. Inspectoratele militare judeţene le prezintă elevilor de clasa a opta din toată ţara şansa unei cariere militare. Numai că poţi urma această carieră şi după ce urmezi un liceu oarecare. Liceul militar doar te introduce în atmosfera de cazarmă şi te maturizează.
Concurenţa este destul de mare, deoarece fiecare dintre cele trei licee are doar 100 de locuri disponibile. Până să te uiţi la lume de sub cascheta de elev militar, trebuie să treci de câteva probe.
În primul rând, trebuie să fii sănătos tun, dovedind asta printr-o serie de teste medicale, efectuate la policlinici militare. Ai nevoie şi de calităţi fizice peste medie, deorece testele de admitere sunt destul de dure. Media la admitere contează şi ea destul de mult, iar dacă nu ai măcar un 8,50 încercarea este cam inutilă.
Vitejii de la Alba Iulia
Cel mai apreciat liceu militar este cel de la Alba Iulia, unde an de an sosesc mii de elevi, toţi pentru a ocupa cele 125 de locuri disponibile (100 de locuri pentru băieţi şi 25 pentru fete).
Întins pe o suprafaţă imensă într-o zonă bună a oraşului primei Uniri, liceul "Mihai Viteazul" este un bastion păzit atent, în faţa căruia se găseşte mai mereu câte un părinte cu pachet pentru micul său "bărbat", care învaţă după porţile mari de fier.
P