O nouă rectificare bugetară ar putea avea loc, cel mai devreme, în luna august, spun reprezentanţii Finanţelor, declaraţii ce confirmă estimările preşedintelui Băsescu privind o posibilă reducere a cheltuielilor bugetare.
Nu există, deocamdată, riscul depăşirii ţintei de deficit bugetar convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru primul semestru, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, citat de NewsIn. Dacă aceasta va avea loc, ea nu se va putea materializa mai devreme de luna august, a mai spus Gherghina. În plus, o rectificare bugetară pozitivă este exclusă, astfel că ordonatorii principali de credite se pot aştepta la reduceri de bugete, în special din investiţii. Cu toate acestea, Finanţele aşteaptă datele finale în jurul lui 25 iunie.
„Estimările parţiale arată că ne vom încadra într-un deficit bugetar de 2,3% din produsul intern Brut (PIB) în primele cinci luni, însă aşteptăm rezultatele finale în jurul datei de 25 iunie. Pot exista diferenţe faţă de aceste estimări, dar nu există încă riscul depăşirii pragului de 14,5 miliarde de lei, stabilit de comun acord cu FMI”, a precizat oficialul din Finanţe.
Banii de la FMI vor finanţa deficitul bugetar, nu pensiile
Secretarul de stat a subliniat că prima tranşă de la Uniunea Europeană nu va finanţa plata pensiilor, chiar dacă deficitul bugetului asigurărilor sociale va depăşi 1,4 miliarde de lei, cât era convenit la rectificarea din luna martie. „O eventuală diferenţă va fi asigurată prin subvenţii de la bugetul de stat”, spune Gherghina.
„Nu există, în acest moment, probleme legate de plata pensiilor şi a salariilor, iar prima tranşă pe care o vom lua de la UE o vom folosi pentru acoperirea deficitului bugetar, şi nu pentru plata pensiilor”, ne informează secretarul de stat. Finanţarea deficitului bugetar este însă o referinţă generală, minu