Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi că problema majoră a României şi a Uniunii Europene este cea a locurilor de muncă. Cea mai gravă criza economică de după al doilea Război Mondial cu care se confruntă lumea în prezent va duce la o creştere a şomajului, a mai spus şeful statului, care în urmă cu câteva luni minimaliza evoluţiile negative din plan economic şi financiar. El a reluat teza expusă în mod superficial la şedinţa de guvern de duminică, aceea a forţei de muncă specializate, care să corespundă cererii de pe piaţă. De data aceasta, şeful statului a adoptat un ton grav şi nu a mai făcut trimiteri la păpădii, ospătari şi tinchigii, aceştia fiind înlocuiţi cu absolvenţii de drept şi medicină.
Băsescu a descoperit proporţiile crizei
Şeful statului a spus că "omenirea se confruntă cu cea mai mare criză economică după al doilea Război Mondial", iar analiştii consideră că ea se va prelungi, având efecte globale. Băsescu a continuat cu acelaşi mesaj "optimist" afirmând că încă nu au fost găsite în totalitate soluţiile de combatere a crizei.
În acest context, el a vorbit despre ameninţarea şomajului şi despre necesitatea instruirii forţei de muncă. "Trebuie să facem un efort susţinut pentru instruirea adecvată a forţei de muncă. Este esenţial să calificăm forţă de muncă în domenii a căror cerere este în expansiune", a declarat Băsescu, la Adunarea Generală Extraordinară a Grupului I al Comitetul Economic şi Social European.
Prea mulţi avocaţi, prea puţine asistente
"Este inutil, de exemplu, să avem un număr mare de absolvenţi de drept, care nu-şi pot găsi loc de muncă, în timp ce în alte domenii, de exemplu în sănătate, personalul este insuficient. În plus încurajez companiile să se implice în pregătirea tinerilor, a viitoarei forţe de muncă, în cadrul unor strategii interne care să le permi