Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie a găzduit astăzi lansarea monografiei arheologice Albeşti. Lucrarea este semnată de Livia Buzoianu şi Maria Bărbulescu. Potrivit primei dintre autoare, Livia Buzoianu, cetatea Albeşti a fost locuită între secolele IV- II în.Hr. Şantierul arheologic din acea zonă, început în anul1974, l-a avut ca responsabil, până în anul 1999, pe fostul director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Adrian Rădulescu. Săpăturile au fost reluate apoi de Maria Bărbulescu, iar începînd în 2003 echipa s-a întregit cu Livia Buzoianu şi Laurenţiu Cliante.
Informaţiile de pe şantier au fost valorificate
Cercetătoarea Livia Buzoianu a declarat că această carte este doar un prim volum din ceea ce au însemnat aproape 30 de ani de cercetări arheologice în situl de la Albeşti, într-o cetate de epocă elenistică din teritoriul coloniei Callatis, actualmente Mangalia. „Este o lucrare proiectată de mult timp şi la care s-a lucrat la fel de mult timp. Au fost valorificate informaţiile de pe şantier, inventarele arheologice care conţin monede, ceramică, obiecte de metal, os şi piatră. De asemenea, a fost corelată informaţiia sitului arheologic cu datele istorice generale ce privesc Dobrogea în perioada secolelor IV-II în. Hr“.
Cartea este însoţită de o mapă cu planşe de pe şantier
Monografia apare într-un volum de text însoţit de o mapă care conţine planşe ale inventarelor arheologice şi pliante ale situaţiilor de săpături ale cetăţii. „Amândouă avem o vastă experienţă în ceea ce priveşte cercetarea arheologică de muzeu, însă cartea valorifică toată informaţia de la primele cercetări arherologice“ a conchis Livia Buzoianu. Întrebată de ce a realizat această monografie, aceasta a declarat: „ Am redactat monografia Albeşti pentru a rămâne în urma noastră ceva interesant, ceva ce nu s-a ştiu