Furnizorii de medicamente ameninta ca vor opri livrarile catre mai multe spitale din tara daca acestea nu isi platesc datoriile pe care le au fata de companiile membre, care se ridica la 85 de milioane de euro. Sumele restante ale spitalelor nu mai pot fi achitate, iar cercul vicios al sistemului medical ar putea bloca lucrurile: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu poate din punct de vedere legal sa plateasca datoriile spitalelor, in vreme ce bugetul multor unitati sanitare abia ajunge pentru plata salariilor.
Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) sustine ca nu va mai da medicamente Spitalului Clinic Colentina din Capitala si spitalelor judetene de urgenta din Iasi, Craiova, Targu Mures, Timisoara si Botosani, care au acumulat pana in prezent datorii de 85 de milioane de euro. Managerul Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, a declarat insa ca institutia pe care o con-duce nu mai are nici o datorie catre furnizori. In schimb, Mihnea Grecu, directorul AFPM, a spus, pentru Realitatea TV, ca datoriile unitatii sanitare bucurestene se ridica la 1,8 milioane de euro si ca s-ar afla "in litigiu cu cel putin o firma importanta din asociatie pentru neplata". Maria Dinescu, directorul financiar-contabil al Spitalului Colentina, ne-a spus ca "in trecut au fost restante, insa au fost rezolvate" si "poate furnizorii au niste statistici mai vechi in care apar restante".
Grecu a mai spus ca furnizorii stiu situatia din sistemul sanitar si de aceea doresc sa fie "flexibili", dar cer "plata imediata a datoriilor istorice din 2006, 2007 si macar o parte din 2008". Furnizorii de medicamente au precizat ca vor acoperi toate situatiile care pun in pericol viata pacientilor. Managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi, Ioan Barliba, sustine, la randul sau, ca unitatea are intr-adevar o datorie de 48 de mii de euro, insa care are scandenta i