Robinetele de bucătărie sunt mai murdare şi adăpostesc mai multe bacterii decât butoanele de acţionare a apei din toalete. Aceasta este concluzia unui studiu făcut de cercetătorii britanici, relevă „The Daily Mail“. Totodată, circa 80% din cârpele folosite pentru ştergerea suprafeţelor din bucătărie conţin diverse culturi de bacterii.
Testele efectuate de Hygiene Council din Marea Britanie au relevat faptul că o treime din totalul robinetelor de bucătărie sunt acoperite cu bacterii periculoase, comparativ cu doar 15% din totalul butoanelor de acţionare a apei din toaletă.
Acelaşi studiu a demonstrat că 14% din robinetele analizate prezintă concentraţii mari de bacterii Escherichia coli, responsabile de o serie de infecţii digestive, comparativ cu doar 6% din totalul butoanelor de toaletă.
Cele mai multe bacterii sunt transportate de mâinile utilizatorilor. Bacteriile nocive precum Campylobacter şi Salmonella se pot răspândi în bucătărie cu ajutorul cârpelor utilizate la curăţenie.
Bacteriile se înmulţesc cu rapiditate şi pe cărucioarele şi scaunele auto pentru bebeluşi, pe cântarele de bucătărie, pe telecomenzile pentru televizor şi pe telefoane. Pentru acest studiu au fost colectate date din 20 de reşedinţe din Marea Britanie, Australia, Germania, India, Malayesia, Arabia Saudită, Africa de Sud şi SUA.