Deputaţii democrat-liberali sunt supăraţi pentru că Parlamentul este folosit ca maşină de votat legi pe bandă rulantă şi cer revenirea la regulile practicate pe vremea în care CDR-ul era la putere. Sursa: Razvan Valcaneantu Ei acuză faptul că proiectele de lege pot fi modificate doar în discuţiile din comisiile de specialitate, iar în plen aleşii nu mai pot depune amendamente. Pe de altă parte, aleşii PDL nu comentează nimic despre recenta ordonanţă Boc prin care atribuţiile Parlamentului sunt afectate grav, stabilind că legile adoptate de puterea legislativă pot fi modificate sau abrogate înainte de intrarea lor în vigoare.
Deputaţii PDL sunt însă preocupaţi de Regulamentul Camerei şi vor să reintroducă amendamentele în dezbaterile din plen, iar motivaţia principală este aceea că aleşii trebuie să aibă o putere mai mare întrucât au şi o legitimitate mai mare decât în trecut, fiind trimişi în Legislativ prin vot uninominal.
Năstase a distrus parlamentarismul
Doi deputaţi PDL, Adrian Gurzău şi Daniel Oajdea, susţin că grupul lor parlamentar a luat în discuţie posibilitatea modificării Regulamentului de funcţionare a Camerei Deputaţilor, astfel încât aleşii să poată depune amendamente şi în dezbaterile din plen, aşa cum se întâmpla până în 2000.
Ei au dat vina pe fostul premier Adrian Năstase care a dispus renunţarea la această cutumă din dorinţa de a transforma Parlamentul în anexa Palatului Victoria, adică într-o maşinărie de vot. În cazul în care nu se aduc aceste îmbunătăţiri regulamentului, cei doi deputaţi spun că nu îşi pot îndeplini sarcina de a-i reprezenta pe cetăţenii care i-au ales prin vot uninominal.
Reprezentanţii democrat-liberali mai spun că aleşii nu pot participa la dezbaterile din toate cele 19 comisii de specialitate, iar atunci când proiectele ajung în plen sunt puşi în faţa