Bistriţeanca se consideră un „ţăran român“ de profesie meşteşugar, a cărui imagine aduce cu cea a unui artist popular încremenit într-un muzeu al timpului. Tuturor le prezintă cu patos atelierul ei, aflat sub auspiciile Centrului Judeţean pentru Cultură şi a Şcolii Populare de Artă Bistriţa, modul de confecţionare a clopurilor cu păun, a curelelor cu mărgele, a brâurilor, a benţitelor, a cămeşilor sau a zadiilor. „ Sunt mândră că şi copii mei iubesc tradiţiile populare, ne spune interlocutoarea noastră. Deşi Mihaela a terminat două facultăţi şi Mihăiţă este acum la liceu, amândoi iubesc tradiţiile”, spune Lucia.
Mama făcea costume naţionale pentru toată Valea Someşului
În timp ce unele din sălăuance au mers la lucru în Spania, Lucia a rămas in România, demonstrând că poţi face bani din artă populară. De pildă, la pălării, preţul diferă în funcţie de rândurile de pene: pentru trei rânduri de pene preţul este de 400 lei, iar pentru patru rânduri este de 600 lei . ,,Nu cumpără doar turiştii de la mine obiecte de artizanat, ci şi autorităţile judeţului, dar şi din ţară pentru a face cadouri delegaţiilor din străinătate. Se fălesc cu clopul de păun".
Îi pare rău că mulţi dintre artişti nu ştiu să aprecieze adevăratul costum naţional, purtând „nailoane şi lameuri”. „Eu de micuţă m-am trezit cu meseria în casă. Mama mea făcea costume naţionale pentru toată Valea Someşului”.
A reprezentat România la Strasbourg, la Parlamentul European. De atunci, pe casa ei tronează două steaguri mari: unul al României şi celălalt al Uniunii Europene. Se mândreşte cu faptul că este solicitată să meargă în delegaţiile oficiale, ca un adevărat ambasador.
În atelierul ei a ajuns şi regele Mihai
Viteza cu care lucrează a fost sesizată şi de regele Mihai, care a vizitat-o impreună cu familia regală. "Regele Miha