După o dimineaţă tensionată şi după atacurile sub centură ale pesediştilor, miniştrii PDL şi PSD se prezintă în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului ca o "echipă" gata să dea dovadă de responsabilitate faţă de reforma în justiţie. Şedinţa Legislativului a început însă cu întârziere din cauza unui nou scandal dintre PSD şi PDL.
Guvernul Boc îşi angajează răspunderea azi pentru Codul Civil şi Codul Penal, în plenul Parlamentului. În debutul şedinţei, premierul a cerut votul de încredere al Legislativului şi a susţinut că cele două proiecte vizează o reformă în "profunzime" a sistemului juridic, în condiţiile în care România funcţionează după un Cod Civil ce datează din 1865, şi un Cod Penal adoptat pe vremea regimului comunist, respectiv în 1968, amendat printr-o serie de legi speciale.
Votul de încredere solicitat de Boc pentru reforma justiţiei survine nu doar atacurilor PSD la adresa miniştrilor democrat-liberali, ci şi divergenţelor majore dintre cele două partide, legate de problemele lui Adrian Năstase cu aceeaşi justiţie mult invocată de premier.
Troc Năstase contra Ridzi?
Cu puţin timp înainte de angajarea răspunderii, PSD şi PDL s-au contrat din nou în şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor, din cauza dosarului Zambaccian 1. Cele două părţi nu au ajuns la un acord privind reluarea votului aspura cererii Parchetului General de începere a urmăririi penale împotriva fostului premier, în cazul Termopanelor.
Lucrurile s-au complicat şi mai mult pentru că cele două formaţiuni aflate la putere s-au confruntat şi cu solicitarea PNL de începere a urmăririi penale împotriva ministrului PDL Monica Iacob Ridzi. Biroul permanent al Camerei a amânat o decizie şi în acest caz, în vreme ce liberalii şi-au exprimat suspiciunea că PSD şi PDL ar putea negocia sprijinul reciproc pentru protejarea celor doi demn