Elevii intră, de azi, în examen, iar profesorii vin la supraveghere, chiar dacă vor fi plătiţi de două ori mai puţin decât anul trecut. Sursa: EVZ Peste 200.000 de elevi din toată ţara intră, de astăzi, în febra examenelor, odată cu primul hop al Bacalaureatului - limba şi literatura română, oral, probă eliminatorie. Sesiunea de vară a Bacului 2009, care se va desfăşura în perioada 22 iunie-2 iulie, vine cu emoţii pentru elevi, dar şi cu nemulţumiri din partea profesorilor.
Aceştia din urmă intră azi în sălile de examen după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, au avut întâlniri neproductive cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Inovării şi Cercetării, cărora le-au cerut rezolvarea problemei banilor primiţi pentru supraveghere, evaluare şi corectare. Chiar dacă iniţial au ameninţat cu blocarea examenului naţional, sindicaliştii din educaţiei au lăsat la latitudinea fiecărui dascăl participarea la Bac. Asta după ce ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că nu ajustează în niciun fel „oferta de criză” pentru indemnizaţiile profesorilor care vor fi prezenţi la Bac.
Examinare orală - 2 lei
Profesorii care îi vor testa pe elevii absolvenţi de liceu se vor mulţumi anul acesta cu venituri reduse la jumătate faţă de cele din 2008, după ce Ecaterina Andronescu a declarat că, şi aşa, cheltuielile necesare bunei desfăşurări a Bacului sunt greu de suportat. Asta cu toate că pentru acest examen au fost alocate 33 de milioane de lei, adică echivalentul a aproximativ 8 milioane de euro.
Concret, preşedintele de comisie va primi 800 de lei, faţă de 1.150 în 2008. Suma este indexabilă, aşa că se ajunge la 600 de lei. Dacă, înainte de criză, un profesor primea 4,7 lei pentru fiecare copil examinat, la probele orale, acum suma va fi de 2 lei impozabili. Iar dacă pentru fiecare lucrare corectată un dascăl pr