„Dulcele târg” al Iaşilor, cu dealurile sale domoale şi nenumăratele bijuterii arhitectonice, îşi deapănă molcom, sub razele aurii de vară, povestea celor şase veacuri de atestare documentară. Din turlele bisericilor sau de pe bulevardele largi, din spatele uşilor de muzeu ori de pe aleile înverzite ale parcurilor, istoria le vorbeşte turiştilor despre Capitala Moldovei. Sursa: Gheorghe Neamțu Sursa: Gheorghe Neamțu
1 /. Cel mai cunoscut loc de întâlnire în Iaşi, destinat grupurilor de turişti, este bulevardul Ştefan cel Mare, transformat în loc de promenadă la final de săptămână. Prima oprire va fi cu siguranţă la Catedrala Mitropolitană. Pictorii de icoane şi tablouri şi portretiştii şugubeţi vă aşteaptă în parcul de vis-à-vis, care desparte Mitropolia de Teatrul Naţional, unde a făcut furori „Chiriţa” lui Vasile Alecsandri.
Cum ajungi în Iaşi
Cazare în Iaşi
Obiective turistice în zona Iaşiului
În imediata vecinătate a parcului, se ridică impozant Palatul Roznovanu (foto), actualul sediul al Primăriei Iaşi, realizat la sfârşitul secolului al XVIII–lea, în stil neoclasic cu elemente ornamentale electico – baroce.
În drum spre Palatul Culturii, următorul punct de atracţie îl reprezintă turlele poleite cu aur ale Mănăstirii „Trei Ierarhi”, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu.
De la spital militar la complex muzeal
Palatul Culturii, efigie a oraşului, a fost construit în stil neogotic după planurile arhitectului Ion D. Berindei. Inaugurat în 1926 de regele Ferdinand, abia în 1955 a primit denumirea actuală.
Construcţia a fost ridicată, în parte, peste ruinele curţilor domneşti medievale din 1434 şi peste temeliile vechiului palat neoclasic din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut de Mihail Sturza (1841-1843) şi demantel