In nordul Italiei, aerul bate altfel decat in sud, nu e vorba doar de apropierea Alpilor care inalta maiestuos linia orizontului, cat despre spiritul local, „mandria padana", cum o numeste Francesco, bunul meu prieten, care m-a insotit intr-un „mini tur" de 10 zile in Padania.
Cat de verosimil pare titlul de „cea mai buna inghetata din lume"? Ei bine, amicul meu crdede ca ea exista la Vicolungo, un sat cu 30 de case, un bar, o biserica si o primarie, aflat pe drumul dintre Novara (un oras de 200.000 de locuitori, la 20 km de Milano) si Lago di Orta.
Pentru un localnic nu e nimic mai simplu decat sa se urce in masina, chiar daca tinta nebuniei sale din acea seara este la 30 de kilometri departare si sa ajunga cat ai zice „gelato" la baruletul din centrul satului, unde, pentru 1 euro cupa, va savura inghetata preparata din lapte proaspat de vaca, muls in dimineata respectiva.
Inghetata de iaurt este deja un produs comun la orice colt de strada, iar celebra „inghetata italiana", in genul careia se vinde la noi la mall, este aici doar un produs pentru „tedeschi" - adica nesofisticatii turisti germani.
Nicaieri in lume nu am vazut ca oamenii sa puna atata pret pe produsele locale. Eu insami am cumparat pentru acasa vreo 20 de feluri de branza, variatiuni pe teme caprese si peccore padane.
Daca ai „pilele" necesare, poti vizita si o fabrica de gorgonzola, unde controlul umiditatii, pe langa calitatea laptelui, este secretul unui produs exceptional. In nord, gorgonzola se mananca si cu mamaliga, nu degeaba italienilor din zona li de spune „polentoni" - mamaligari. Aici si malaiul e ridicat la rang inalt, pentru ca este produs „loco", la fel si orezul, care provine din orezariile ce se intind stralucitoare de-a lungul autostrazilor.
Una dintre cele mai romantice imagini pe care le-am vazut in ultimii ani a fost cu doi tineri as