Reprezentanţii sindicatelor din industria alimentară avertizează că aproape 15% din salariaţii din industria alimentară vor fi disbonibilizaţi din cauza crizei economice, până acum numărul celor rămaşi fără loc de muncă în domeniu ajungând la 6%.
”Există societăţi comerciale care şi-au închis activitatea. Sunt foarte multe societăţi care au făcut reduceri de personal. Din numărul salariaţilor din industria alimentară, care este de 180.000, până în prezent, între 5% -6% au fost disponibilizaţi. Preconizez că 10-15% din salariaţi vor fi disponibilizaţi din cauza crizei financiare”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, citat de NewsIn.
Acesta a precizat că, din punctul său de vedere, cei care şi-au închis activitatea sau sunt în curs de suspendare a activităţii sunt mai ales companii multinaţionale ce îşi mută activitatea din România în Bulgaria. ”Motivul nu este legat de infrastructură, ci de fiscalitatea foarte mare din România. Fiscalitatea ar trebui relaxată, pentru a crea o situaţie mai bună din acest punct de vedere”, a explicat Frumosu.
Acesta confirmă, astfel, avertismentele mai multor experţi în fiscalitate, care spuneau că introducerea impozitului minim va mări emigrarea fiscală. Lipsa comenzilor, accesul aproape blocat la finanţare, trimiterea angajaţilor în şomaj sau intrarea în incapacitate de plată sunt câteva dintre situaţiile cu care se confruntă întreprinderile, mai ales cele mici şi mijlocii (IMM), în contextul recesiunii din această perioadă.