Înainte să vă apucaţi de amenajarea grădinii dumneavoastră, cercetaţi mai multe variante şi alegeţi-o pe cea care vă place mai mult. Va merita efortul.
Grădina urbană cu un spaţiu nu foarte generos ridică probabil cele mai multe probleme pentru peisagişti. Dincolo de gestionarea atentă a spaţiului, funcţionalităţilor, a aspectului general etc., în unele cazuri, grădina este amenajată în aşa fel încât să compenseze aspectul oarecum fad al unor clădiri. Trebuie să recunoaştem că nu toate clădirile de locuit, sediile de firme sunt adevărate opere de artă. Şi pentru că ar fi mai greu să fie refinisate, se alege varianta în compensare - o grădină atractivă şi plină de culoare, care să dea bine pe un fundal neutru. De la o astfel de situaţie a pornit peisagista Sarah Eberle şi care a fost rezultatul muncii sale vedem în imaginile alăturate. Mai mult decât atât, ea propune trei variante de grădină pentru aceeaşi clădire. Pentru că a fost vorba despre o grădină amenajată cu buget redus şi în mai puţin timp decât altele care au participat în acest an la Chelsea Flower Show, Sarah Eberle a trebuit să se descurce cu materiale refolosibile şi să trateze direct cu pepinierele, pentru achiziţionarea de plante potrivite ideilor sale de amenajare.
GRĂDINĂ CU ACCENTE ŞI ALEE MOZAICATĂ
Eliberată de canoane, această grădină emană prospeţime şi accesibilitate. Practic, oricine poate să o imite dacă se străduieşte puţin. Câţiva copaci pentru verticalitate, arbuşti decorativi prin frunziş şi prin flori, pentru acoperirea compactă a unor spaţii, câteva plante scunde pentru borduri şi accente - Allium, Glicină. Dincolo de faptul că se simte existenţa unui buget mic, grădina e plină de farmec. Este aerisită, merge pe un contrast delicat de albastru şi galben, iar aleea atrage în mod deosebit. S-a obţinut un mozaic din pietriş colorat şi "controlat" de un gri