Agenţiile de turism nelicenţiate şi particularii pun în pericol vieţile celor care le solicită servicii de transport, cazare şi masă în această perioadă. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Reuters
1 /.
Aflaţi ce se poate ascunde în spatele pachetelor turistice tentante. Am identificat deja câteva „reţete” ale celor care vor să-i „înşele pe doritorii de vacanţe-chilipir: tabere de copii la negru”, excursii organizate de preoţi, tot „la negru”, oferte de cazare „la particulari”, în condiţii care se dovedesc insalubre. Surprize neplăcute pot apărea chiar dacă apelaţi la serviciile unei agenţii turistice specializate: dacă firma dă faliment, clienţii săi nu pot beneficia de serviciile achitate.
Excursii „neoficiale”
Turismul şcolar este unul dintre domeniile cele mai expuse la nereguli. „Taberele şi excursiile «la negru» sunt des întâlnite mai ales în notele controalelor şi în reclamaţii”, precizează directorul general al Direcţiei Generale de Control şi Protecţia Turiştilor (DGCPT) din cadrul Ministerului Turismului (MT), Dorin Gherghina.
„Recent, am avut un caz în care un profesor de la o şcoală din Drobeta-Turnu- Severin apărea pe post de organizator şi ghid într- o excursie cu elevii, deşi n-avea niciun fel de calificare în domeniu”, exemplifică oficialul MT.
„În Bacău, deşi tabere oficiale nu apar în evidenţe, este plin de copii care se îmbarcă în autocare şi microbuze”, se plânge reprezentantul pe nord-est al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Nănescu. „Este clar că aceste excursii se fac «la negru». Este mult mai ieftin cu ei, care nu plătesc impozite şi TVA, decât printr-o firmă de turism. Această pagubă, la nivel de ANAT pe segmentele menţionate, depăşeşte 30% din venituri”, mai spune Nănescu.
În pelerinaj cu profanii
„Să nu faci ce face popa, da’ s