Fostul soldat american Zack Baddorf, amator de natură şi de hrană sănătoasă, îşi petrece vacanţa de vară muncind voluntar la ferma din Ţopa, judeţul Mureş. Voluntarii care ajung la ferma ecologică de la Ţopa, de lângă Sighişoara, îngrijesc grădinile de legume, participă la mulsul vacilor şi dorm în pod. Click AICI pentru FOTOGALERIE! Când am ajuns la Ţopa, turna cu găleata. Târnava Mare se învolburase, iar dealurile nu se mai vedeau. Parcă se unise cerul cu pământul. La fermă însă, şi pe o asemenea ploaie, este mult de lucru.
Tincuţa, femeia care administrează ferma ecologică de lângă Sighişoara, copilea roşiile, iar soţul ei, Dan Cismaş, culegea ultimele flori de trandafiri pe care Livia Boitoş, bucătăreasa, urma să le pună la fiert pentru ultima rundă de dulceaţă.
Căţeaua de la fermă se pitise în cuşca ei, denumită emfatic „Hotel Dina, cinci stele“. În grajd erau doar doi viţei, vacile fiind cu ciurda pe câmp, urmând să se întoarcă abia la lăsatul serii. Doar cinci oi şi-o capră se împingeau unele în altele şi se adăposteau sub ieslea plină cu lucernă, să nu le ude ploaia.
Lângă grajd, un maldăr de vrejuri de mazăre. Pe un scaun cu urme de bălegar, rămase de la mulsul vacilor, într-un tricou purtat de-a binelea, Zack, singurul voluntar aflat acum la fermă, culegea păstăile de pe vrej şi le arunca într-o lădiţă. Tocmai dăduse cu coasa şi greblase grădina.
„Avem o lume mică“
Zack Baddorf a venit la fermă, după ce un an întreg a predat, ca voluntar în Corpul Păcii, limba engleză într-un liceu industrial din Bârlad, judeţul Vaslui. Vine din statul Delaware. S-a înrolat la 11 septembrie 2001 în US Navy, marina militară a Statelor Unite ale Americii, unde a lucrat cinci ani.
Are 25 de ani şi o experienţă de viaţă ce ar lăsa pe orice român cu gura căscată. A călătorit în zeci de ţări de