La începutul anului, în ianuarie, un erou american salva de la moarte 155 de oameni, pasagerii avionului pe care îl pilota. Felul în care a reuşit o aterizare de excepţie pe râul Hudson din New York a uimit o lume întreagă. Accidentul de astăzi, prăbuşirea avionului Airbus A310 în Oceanul Indian, readuce în atenţie amerizarea ca la carte realizată de pilotul Chesley Sullenberger.
Amerizare eşuată
Totuşi "prezenţa unui supravieţuitor lasă să se înţeleagă că ar fi avut loc o tentativă de amerizare, dar n-a ieşit bine", potrivit lui Vincent Favé, expert aeronautic citat de AFP.
Amerizarea, aterizarea pe apă, este o manevra de urgenţă extrem de delicată care ar fi putut să ducă la evitarea catastrofei din Oceanul Indian, însă nu poate reuşi decât dacă circumstanţele sunt favorabile şi pilotul experimentat.
"Dacă ai câteva minute pentru a pregăti manevra şi avionul funcţionează bine, amerizarea pe o mare liniştită nu pune probleme mari. Însă pot să existe circumstanţe, precum condiţiile meteo nefavorabile, care să facă manevra dificilă", a declarat pentru AFP un fost pilot Air France. "Însă dacă marea e agitată, avionul se va zdrobi ca de beton", a explicat fostul pilot.
Miracolul de pe Hudson
Amerizările sunt foarte rare. Minunea s-a întâmplat în ianuarie când un avion de tip Airbus 320, cu destinaţia Carolina de Sud, a aterizat forţat pe râul Hudson, după ce a lovit un stol de păsări. Experţii în aviaţie au descris manevrele pilotului ca fiind "de manual" şi au spus că aterizarea unui avion comercial pe apă fără ca acesta să se rupă este extraordinară.
Sullenberger, pilot de aproape trei decenii pentru compania aeriană US Airways şi un fost pilot al forţelor aeriene americane, a reuşit să "aşeze" avionul avariat, motoarele nu mai funcţionau, pe apa râului.
"Când te c