O initiativa legislativa adoptata tacit in Senat prevede noi norme de protectie a minorilor ai caror parinti pleaca la munca in strainatate. Astfel, cetatenii romani trebuie sa aleaga o persoana din familie cu care sa isi lase copiii, in caz contrar riscand o amenda cuprinsa intre 2.500 si 10.000 de lei.
Parintii care doresc sa obtina un contract de munca in strainatate au obligatia de a notifica Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) sau Consiliul Local de la domiciliu cu privire la intentia de a pleca la munca in strainatate cu 40 de zile inainte de a parasi domiciliul. Ei trebuie sa lase copiii in ingrijirea unei persoane din familie. In cazul in care nu respecta aceste prevederi, ei sunt pasibili de amenda.
Legea s-ar aplica in situatia in care ambii parinti muncesc temporar in strainatate sau parintele unic, in cazul familiei monoparentale. Persoana din familie care ia copiii in intretinere trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu, sa nu sufere de boli imobilizatoare, sa nu fie decazut din drepturi parintesti sau declarat incapabil de a fi tutore, sa nu i se fi restrans exercitiul unor drepturi politice sau civile si sa aiba cel putin 18 ani.
Initiativa legislativa obliga si cadrele didactice sa anunte imediat SPAS daca au luat la cunostinta de savarsirea "oricarei forme de abuz" asupra copilului ai carui parinti sunt plecati la munca in strainatate si este dat in ingrijire. Pentru nerespectarea acestei obligatii, amenda pentru cadrele didactice este cuprinsa intre 5.000 de lei si 15.000 de lei.
Initiativa legislativa ii are ca semnatari pe senatorii PDL Anca Boagiu, Mihail Hardau, Constantin Igas, Alexandru Mocanu si Gerard Necula. Senatul a adoptat initiativa in calitate de prima camera sesizata. O initiativa legislativa adoptata tacit in Senat prevede noi norme de protectie a minorilor ai caror parint