Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a alocat cu 15% mai puţini bani laboratoarelor în care sunt trataţi pacienţii cu infarcte. Sursa: Codrin Prisecaru
Cardiaci care au vasele de sânge înfundate sau cei care suferă infarcte vor fi mai prost îngrijiţi anul acesta faţă de anul trecut. Banii pentru stenturi (dispozitive care lărgesc vasele de sânge astupate cu grăsimi) sunt mai puţini cu 15% faţă de anul trecut şi majoritatea laboratoarelor de cateterism au făcut deja cerere către casele de asigurări de sănătate pentru o suplimentare de fonduri. Din această cauză sunt rezolvate în primul rând urgenţele, restul pacienţilor fiind puşi pe liste de aşteptare.
Pacienţii, pe liste de aşteptare
Deşi în România numărul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare depăşeşte 60%, Ministerul Săntăţii (MS) nu s-a străduit să dezvolte domeniul cardiologiei intervenţionale, prin care pot fi ajutaţi pacienţii care au nevoie de stenturi, pacemakere sau alte dispozitive cardiace. Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu-Mureş spun că au cu 63% mai puţini bani pentru stenturi, comparativ cu 2006. „Nu-i normal să lăsăm pacien ţii să aştepte sau să-i trimitem de la un centru la altul, în condiţiile în care vorbim despre un domeniu prioritar”, spun aceştia.
Nici medicii intervenţionişti din Bucureşti nu sunt mulţumiţi de finanţările de anul acesta. Cei de la Spitalul Universitar au făcut o cerere de suplimentare a fondurilor cu cel puţin 25%. „Pentru urgenţe mai avem bani, însă este nevoie de fonduri suplimentare”, ne-a spus medicul Dragoş Vinereanu, cardiolog intervenţionist la Spitalul Univesitar.
Nu doar scăderea fondurilor pentru stenturi este o problemă, ci şi proasta dotare a laboratoarelor de cateterism. „Laboratoarele au dificultăţi de dotare, de consumabile, de personal. Felul în care sunt echipate cele opt