Sectorul bugetar ar putea suferi modificări atât la nivelul remuneraţiei angajaţilor, cât şi la capitolul posturilor din domeniu, dacă recesiunea economică se va adânci la circa 8%. Sursa: ReutersSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Salariile vor scădea cu cel puţin 7%, iar gradul de ocupare a locurilor de muncă din sectorul bugetar va coborî cu cel puţin 20% faţă de anul trecut, a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu. Declaraţiile acestuia vin în urma unor prognoze privind scăderea economică de la 4,1% la 7-8%, în contextul evaluării ce va avea loc la începutul lunii august a acordului stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit unor surse citate de Mediafax.
„Gradul de ocupare va scădea cu cel puţin 20%, pentru că acordul cu FMI prevede diminuarea cheltuielilor bugetare de la 8,6% din PIB la 6,7%. România a tot încercat să amâne momentul prin împrumuturi, dar e inevitabil. E ceva ce ştiu toţi, dar nu vor să spună”, ne-a declarat analistul.
Criza ţinută sub papuc
Şerbănescu este de părere că, în România, criza nu a fost lăsată să se manifeste, deoarece salariile bugetarilor au rămas neatinse. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), salariul mediu net a cunoscut deja o scădere. În luna mai faţă de aprilie, diminuarea a fost de peste 3,5%.
Analistul afirmă că salariile şi pensiile se bazează pe creşterea economică „nesănătoasă” de anul trecut, astfel că, în condiţiile unei scăderi economice de 7-8%, salariile se vor reduce la rândul lor cu cel puţin 7%. Analistul nu s-a exprimat cu privire la momentul manifestării scăderii, dar este de părere că va fi amânat cât mai mult cu putinţă pentru a se evita un eşec la alegeri. „Scăderile sunt, însă, inevitabile. Sunt lucruri inevitabile pe care le ştiu toţi, dar nu vor să le spună. Când era delirul din 2007, eu am spus ce va veni. Nu