Dacă sondajele vor arăta că 50% din populaţie nu va fi de acord cu sistemul de tichete de sănătate, această măsură nu se va aplica
Măsura prin care ministrul Sănătăţii, Ion Bazac (foto), vrea să descurajeze „atenţiile” pentru medici va intra în vigoare, în septembrie, numai dacă jumătate din populaţie este de acord cu ea. Astfel, dacă 50% din populaţie nu vrea tichetele de sănătate, ministrul a promis ieri că renunţă la ele. „Nu putem da o lege pe care poporul nu o vrea. Proiectul este încă în dezbatere şi, în funcţie de propunerile primite, vom discuta până vom ajunge la o formă finală”, a spus ministrul Sănătăţii, Ion Bazac. Tichetele de sănătate, potrivit ministrului, ar însemna şi o orientare a pacientului către furnizorul de servicii medical potrivit nevoilor lui şi la reducerea consumului nejustificat de servicii, deoarece mulţi pacienţi merg la Urgenţe cu probleme care ar putea fi tratate de medicul de familie sau în am-bulatoriu, a afirmat recent ministrul. De asemenea, simplifică circuitul bolnavului în sistemul de sănătate şi scade timpul de aşteptare pe coridoarele unităţilor sanitare.
Maxim 600 de lei pe an
Potrivit proiectului, un pacient va scoate din buzunar maximum 600 de lei pentru aceste tichete, iar Ministerul Sănătăţii estimează că în urma aplicării acestei măsuri vor fi colectaţi anual 700 de milioane de lei, bani care vor suplimenta veniturile medicilor pentru a descuraja practica şpăgii din sistemul sanitar. Această contribuţie personală se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă, potrivit sursei citate. De la plata tichetelor vor fi scutite categoriile defavorizate - persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 de lei, şomerii, tinerii sub 18 ani sau persoanele cu handicap.
Potrivit estimărilor