Anul acesta am urcat trei locuri în clasamentul competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial. Deşi a fost surclasată de state ca Ungaria sau Republica Moldova, ţara noastră a punctat la regimul serviciilor vamale şi accesul ridicat la reţelele de telefonie mobilă. România ocupă locul 54 la nivel mondial în funcţie de competitivitatea macroeconomică pentru anul 2009.
Clasamentul este realizat anual de Forumul Economic Mondial (FEM) şi plasează ţara noastră cu trei poziţii mai sus faţă de 2008. Printre statele din Europa Centrală şi de Est ce au obţinut un punctaj mai bun se numără Estonia (22), Slovenia (31), Ungaria (38), dar şi Moldova (52).
Am luat peste Patru puncte din şapte
Dintr-un maximum de 7 puncte, România a obţinut 4,05, în timp ce ocupanta poziţiei fruntaşe, Singapore, a strâns 5,97 puncte. Anul trecut am primit 4 puncte.
Specialiştii FEM spun că printre avantajele ţării noastre se numără ponderea scăzută a importurilor duty-free, serviciile vamale, nivelul redus al inconstanţei plăţilor în privinţa exporturilor şi a importurilor, dar şi gradul de aglomerare în traficul rutier.
Stăm bine şi în ceea ce priveşte accesul ridicat la reţelele de telefonie mobilă şi internet în bandă largă şi avem costuri reduse la transportul naval. Cum era de aşteptat, stăm prost la capitolul percepţie asupra corupţiei, infrastrucură şi calitatea transportului rutier, aerian, naval şi pe cale ferată.
Am fost depunctaţi şi pentru lipsa de încredere a antreprenorilor în serviciile Poliţiei şi pentru lipsa de eficienţă a tarifelor de clearing.
Patru indicatori importanţi
Indicele privind competitivitatea este calculat în funcţie de patru indicatori.
Astfel, s-a ţinut cont de accesul la piaţa internă şi cea externă, administrarea graniţelor, i