Șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Dorel Luca, crede că procentul de promovabilitate de la examenul de bacalaureat nu reflectă pregătirea reală a elevilor. În urma contestațiile depuse de elevii care au susținut examenul de bacalaureat 180 de lucrări au fost notate cu note mai mari, în cazul a 591 de lucrări notele au rămas aceleași, iar lucrările a 58 de candidați au primit note mai mici după contestație.
Au promovat 87,76%
Potrivit inspectorului șef Dorel Luca, în urma soluționării contestațiilor, procentul de promovabilitate a ajuns la 87,76%. Aceste crede însă că acest procent nu reflectă de fapt gradul real de pregătire al elevilor. "Nu este cifra reală. Eu cred că acest procent ar trebui să fie pe la 70%, însă oricât ne-am agitat situația ne-a depășit din nou în unele cazuri", spune Dorel Luca. El a precizat că printre cei zece elevi eliminați din examen, din cauză că au fost prinși copiind, au existat două situații în care candidații aveau fițuici exact cu subiectele extrase.
Un singur zece
Potrivit inspectorului șef un singur elev a luat nota zece pe linie, 29,46% dintre candidați au luat note între 9 și 9,99, 37,12% au luat între 8 și 8,99, 25,65% au luat note între 7 și 7.99 ți 7,76% au obținut note între 6 și 6,99. Școlile cu promovabilitate 100%, după contestație sunt: Colegiul Național Emanuil Gojdu (singurul cu 100% înainte de contestații), Liceul Penticostal, Liceul Pedagogic din Beiuș, Grupul Școlar Budoi, Liceul Baptist. Școlile cu cele mai proaste rezultate sunt cele din Borș, Valea lui Mihai, Salonta, Cadea, Grupul Școlar Transilvania, Liceul Traian Vuia. În sesiunea din această vară au fost înscriși la examenul de bacalaureat 6995 de elevi, la examen s-au prezentat 6.788, zece au fost eliminați și 821 au fost respinși.