„Adevărul de Seară“ a pregătit un meniu pentru o familie; preţul mesei pentru trei persoane: 23 de lei. Turiştii care stau în gazdă pot să-şi cumpere mâncare din piaţă, economisind astfel mai bine de jumătate din banii pe care i-ar fi dat, în mod normal, pe o masă la restaurant. După ore de stat în soare şi mai multe băi în mare, terasele care miros a mâncare, de la marginea plajei, par irezistibile. Dacă reuşiţi să treceţi pe lângă ele şi să mergeţi până la prima piaţă aveţi de câştigat. Cu banii pe care îi daţi pe o masă la o cârciumă puteţi găti, acasă, porţii duble.
Să facem un experiment. În meniul restaurantului „Casa dintre ape“, situat la ieşirea de pe plajă din Eforie Sud, o ciorbă de pui costă cinci lei. La felul doi, am ales piept de pui (120gr) la 9,5 lei, cu cartofi natur (200gr) la 3 lei şi salată asortată, la 4,5 lei. Înmulţim meniul cu trei, consumaţia unei familii cu un copil. Ajungem la suma de 66 de lei, fără să mai comandăm desert sau răcoritoare. Cum nu plecăm de la masă fără sa lăsăm chelnerului tradiţionalul bacşiş de aproximativ 10%, lăsăm 70 de lei lângă nota de plată şi plecăm.
Câţiva zeci de metri mai departe ajungem in piaţa agroalimentară. Nea’ Costel, ţăran care vinde în piaţă de mai bine de 30 de ani roşii şi alte legume crescute în grădina sa, ne ajută cu socoteala. Pentru trei porţii de ciorbă ca cea servită la restaurant avem nevoie de 2 morcovi (3 lei/kg), care fac 0,2 lei, două cepe (2 lei/kg), cam tot atât, două roşii (3 lei/kg) la 0,6 lei, iar cartofi luăm un kilogram (2 lei), să ne ajungă şi pentru porţiile de cartofi natur. Mai adăugăm 1 leu legătura de pătrunjel, folosită atât la ciorbă cât şi ca ornament pentru garnitura de la felul doi. Pieptul de pui fără os îl găsim la măcelarie cu 16 lei/kilogramul, suficient cât să ne iasă şi de ciorbă şi de felul doi.
Cu tot cu salata asortată fac