Te-ai intrebat de ce atunci cand erai copil urai broccoli, iar acum nu ratezi nicio bucatica? Raspunsul este: evolutia continutului farfuriei.
Ne nastem cu peste 10.000 de muguri gustativi in gura care detecteaza daca consumam ceva dulce, sarat, acru sau amar. Pe masura ce crestem acesti muguri devin mai putini sensibili. Asa ca daca broccoli parea amar si nu iti placea cand erai mic, in perioada adulta poti sa nu te mai saturi de el.
Citeste in continuare cum iti poti stimula abilitatea de a te bucura de fiecare bucatica de mancare din farfuria ta, potrivit How Stuff Works.
Renunta la fumat. Numeroase studii din 1945 au demonstrat ca fumatul miscoreaza simtul gustului. Dupa ce au fumat doua tigari in 15 minute, 73% dintre persoanele care au participat la unul dintre studii nu au mai putut sa detecteze PTC, un compus organic amar folosit in testele pentru gust.
Un alt studiu din 2007 a demonstrat ca femeile care fumeaza sunt mai putin sensibile la dulceata decat femeile care nu fumeaza. Daca te vei lasa de fumat, vei observa o imbunatatie a mirosului si gustului in doar cateva zile.
Recunoaste! Ai obiceiul sa mananci in fata televizorului, in masina, la birou, in timpul sedintelor si pe drum. E normal, doar esti om, iar in zilele noastre a fi un om obisnuit inseamna a face 1.000 de lucruri in acelasi timp. Problema este ca nu esti atent si tinzi sa ignori gustul mancarii.
Practicarea unui ritm corect de a manca te va ajuta sa distingi mai usor gustul mancarurilor si te vei putea feri de balonare si constipatie. Incepe acest proces prin a manca intr-un ritm mai lent. Inchide televizorul, aseaza-te la masa pe care ai intins un servet curat, vesela de portelan si tacamuri de inox.
Incearca mancaruri noi. Consumi cereale la micul dejun, salata de ton la pranz, gratar la cina si inghetata de