Schimbarea numelui nu costă mai mult de 150 de lei și se face fără mari bătăi de cap. Potrivit statisticilor, numărul orădenilor care și-au modificat numele sau prenumele a crescut în fiecare an.
Tot mai mulți orădeni aleg să-și schimbe numele sau prenumele. Dacă unii sunt nemulțumiți de prenumele ales de părinți, alții vor ca numele să le fie scris cu ortografia limbii materne. Din aceste considerente, mai ales fiindcă suntem într-un oraș aproape de graniță și cu mulți locuitori de naționalitate maghiară, numărul solicitărilor adresate Serviciului de Stare Civilă din Oradea crește de la an la an. Potrivit informațiilor primite de la Cristian Popescu, șeful Serviciului de Stare Civilă din cadrul Direcției de Evidență a Persoanelor, în 2008 și-au schimbat numele 87 persoane. „În 2007 și-au schimbat numele pe cale administrativă 55 de persoane, iar în 2006 alte 50”, spune Cristian Popescu.
Adio Mona Lisa
Copiii nemulțimiți, care vor să-și modifice numele, au nevoie de aprobarea ambilor părinți, atâta vreme cât sunt minori. Daniela Stein a așteptat 25 de ani ca să se numească așa, fiindcă mama ei și-a dorit cu orice preț ca ea să poarte numele de Mona Lisa. „Mi-am schimbat numele din Mona Lisa în Daniela. Mă săturasem să văd cum lumea se abținea greu să nu râdă atunci când mă prezentam”, povestește Daniela, a cărei mamă era o înfocată admiratoare a picturilor lui Leonardo Da Vinci. Un orădean pe care îl chema Purcel, și-a schimbat numele atunci când s-a căsătorit, mai ales fiindcă soția sa nu vroia să fie strigată doamna Purcel. „Dacă persoana în cauză simte nevoia să poarte, oficial, un alt nume, este bine să îl modifice”, opinează Ana Martin, astrolog și cercetător științific, specialist în simbolistica numelor. Aceasta atrage atenția părinților să nu-și boteze copiii cu nume ale unor personalități marcante de genul Decebal sau Napoleon